Pe măsură ce detaliile tratatului ACTA (Anti - Counterfating Trade Agreement ) încep să devină publice, apar tot mai multe întrebări adresate guvernanților cu privire la incompatibilitatea acestuit tratat cu libertățile individuale și a dreptul la viațaprivată.
Într-un interviu recent acordat reporterilor"Adevărul" , Valerian Vreme, ministrul Comunicațiilor declară că "Nu este vorba de nicio cenzură. Eu aş fi ultimul care ar semna cenzura pe internet. Este de fapt o armonizare a legislaţiei din toate statele semnatare împotriva produselor de contrabandă"
Dar oare așa este? Citind mai departe declarația ministrului, acesta precizează că a studiat personal actul, un document de 28 de pagini "şi doar una dintre ele se referă la mediul virtual."
Întrebarea firească în urma acesteor declarații este ce document a citit domnul Vreme, întrucât ACTA, în varianta publicată pe sitele Consiliului Europei, este un document de 51 de pagini și există numeroase referiri la Internet în cadrul său.
Articolul 27 al ACTA, denumit sugestiv "Aplicarea legii în domeniul digital" prevede la alineatul 1 ca "Fiecare partese asigură că legislația sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, [....] care să permită o acțiune eficace împotriva oricărui act de încălcare adrepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediereeficiente destinate să prevină orice încălcare și măsuri de remediere care să constituie un mijloc dedescurajare a oricărei încălcări ulterioare"
Conform Articolului 23 din ACTA, fiecare parte semnatară " prevede proceduri și sancțiuni penale care să se aplice cel puțin în cazurile decontrafacere intenționată a mărcilor de comerț sau de piraterie care aduce atingere dreptului de autorsau drepturilor conexe la scară comercială" Cu alte cuvinte se va ajunge la înăsprirea pedepselor pentru orice fel de î