Tribunalul Braşov a dispus luni seara înscrierea în Registrul Comerţului a acţionariatului din 2004, când Asociaţia Pro Braşov, al cărei preşedinte este acum Ioan Olaru, deţinea 80% din acţiunile uzinei.
Uzina Roman este singura fabrică din vechea gardă rămasă în picioare. Fosta uzină de camioane Steagu Roşu a fost privatizată în 2004. Atunci, Guvernul Năstase a cedat uzina Asociaţiei Pro Braşov care deţinea 80% din acţiuni. Restul erau împărţite după cum urmează: Universitatea „Transilvania" Braşov (2%), Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR 1903 (3%), Camera de Comerţ şi Industrie Braşov (5%) şi societatea comercială de origine malaeziană Pesaka Astana (10%).
Şase ani de procese şi acuzaţii grave
Asociaţia Pro Braşov a înfiinţat Societatea comercială Pro Roman şi astfel uzina a fost privatizată. Preşedinte al Colegiului de Administraţie a fost numit Ioan Neculaie.
În 2006, printr-o declaraţie la Registrul Comerţului, Neculaie a devenit acţionar majoritar şi a preluat 80% din acţiuni. Ioan Olaru îl acuză pe Neculaie să a preluat abuziv fabrica şi că acţiunile sunt ale Asociaţiei Pro Braşov. Au urmat şase ani de procese, după ce Ioan Olaru, preşedintele asociaţiei a contestat modul în care Neculaie a preluat uzina. Dosarul a fost strămutat în toată ţara, la Baia Mare, Alba şi în final la Craiova.
„Neculaie a reuşit printr-o simplă declaraţie pe proprie răspundere şi în cârdăşie cu cei care lucrau atunci la Registrul Comerţului să devină acţionar majoritar. Ne-am judecat ani întregi şi până la urmă ni s-a dat dreptate. Dacă eram în altă ţară, era legat în 24 de ore pentru ce a făcut. Vrem să facem un Parc Industrial la Roman şi vor aduce cele mai tari firme din Japonia. Vreau ca oamenii să aibă unde munci", ne-a declarat Ioan Olaru.
Luni, la Tribunalul Braşov s-a cerut revenirea la situaţia din 2004, iar instanţ