Sunt sute de ani şcolari chiuliţi într-un singur semestru la liceele slabe. Reportaj despre dezastrul din vară, descris încă din ianuarie. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
La Liceul Agricol Holboca, la o aruncătură de băţ de Iaşi, nu se ştie cine chiuleşte mai mult: elevii sau directorul. Şi această cursă cot la cot nu e uşoară deloc, pentru că şcoala a avut o medie de 118 absenţe pe elev, în primul semestru. E ceva, dacă te gândeşti că semestrul a avut trei luni mari şi late, iar fiecare elev a lipsit o lună, în medie. Şi totuşi, directorul Constantin Rotariu dă tot la fel de des pe la şcoală ca şi discipolii săi. Săptămâna trecută, reporterii l-au căutat trei zile la rând: l-am aşteptat, am sunat, am insistat, am plecat, ne-am întors, un singur răspuns: "Nu este, n-a venit".
Totul ar fi comic dacă motivul pentru care am ajuns la Holboca n-ar fi fost unul serios: de patru sesiuni de Bacalaureat, aici nimeni n-a mai luat acest examen. Se toacă milioane de lei de la buget cu utilităţile, cu renovările, cu salariile profesorilor, părinţii cheltuie alte mii de lei ca să-şi ţină patru ani copiii în şcoală şi totul e o mare cacealma. Vă dăm în ianuarie ştirea pe care o veţi citi în iunie: zero absolvenţi la Bac.
"Sunt reguli, nu ne jucăm aici"
Miercuri, la 8 fără un sfert, fix şapte elevi intrau la cursuri. I-am numărat până la fix, când elevul de serviciu s-a dus şi el la oră. În spatele uşilor, gălăgie ca în pauză. "Profesorul e în clasă, e pur şi simplu gălăgie", ne lămureşte Florin, elevul de serviciu. La 8 şi 20 venea agale încă un licean, cu mâinile în buzunare, fără măcar un caiet în mână. "Nu-i problemă că am întârziat", ne explică, râzând şmecher.
La secretariat avem prima încercare de-a ajunge la conducere. "Domnu’ director nu este astăzi. Atât pot să vă spun, că nu este", e acră secretara. Ne dă un număr de fix, p