Pactul bugetar şi fiscal al euro a fost aprobat la Bruxelles de liderii UE, dar lui nu i se vor alătura Marea Britanie şi Cehia. Reuniunile zonei euro vor fi deschise şi celor care nu au adoptat moneda unică, însă doar pentru discuţiile ce ţin de competitivitate.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Noul pact care prevede o plafonare a deficitelor public şi structural şi sancţiuni automate în caz contrar este în fine adoptat. El are ca participanţi 25 din 27 de state membre ale UE.
Marea Britanie l-a respins încă de anul trecut, când el a fost evocat doar în linii mari, iar acum Cehia îşi dă seama că adoptarea pactului i-ar pune o problemă constituţională. Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia afirmaseră în cursul serii că-l vor respinge, dacă reuniunile anuale ale celor 17 lideri ai zonei euro nu vor fi deschise şi celorlaltor ţări.
Franţa a respins această idee, dar a fost de acord în cele din urmă ca viitoarele state ale zonei euro să participe doar la reuniunile celor 17, atunci când se discută probleme legate de competitivitate.
Într-adevăr, anul trecut, UE adopta un alt pact, numit "Euro Plus", bazat pe angajamente de creştere economică şi pe austeritate, care este deschis tuturor.
În baza acestui document existent, România, Polonia, Ungaria şi celelalte care vor adopta moneda unică au acum dreptul să asiste la aceste reuniuni anuale ale liderilor zonei euro, dar când nu se vorbeşte despre euro.
"Nu este vorba despre o Europă cu două viteze", se străduia preşedintele francez să explice luni seară la Bruxelles, "ci doar de nivele diferite de integrare".
În fine, Grecia nu va fi pusă sub tutelă, aşa cum propusese ministrul german de Finanţe, celelalte ţări au refuzat ideea ca un comisar european să aibă drept de veto privind politica bugetară a Atenei.
Un acord trebuie însă găsit în Grecia cu