Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Suceava susțin că producțiile din acest an vor fi mai scăzute cu 20 -30%, ceea ce va duce și la creșterea prețurilor la grâu și rapiță.
La cultura de rapiţă din cele 730 de hectare semănate, 530 de hectare sunt răsărite, 140 de hectare au o răsărire parţială, iar 60 de hectare sunt compromise urmare a nerăsăririi .
La culturile de grâu, secară, triticale, efectele secetei sunt şi mai grave . Din suprafaţa de 23.000 de hectare programate a se însămânţa s-au realizat numai 8.707 hectare, din care numai 2.100 de hectare au un grad de răsărire corespunzător, 4.207 hectare au o răsărire parţială şi 2.400 de hectare sunt nerăsărite.
"Această situaţie este generată şi de faptul că aceste culturi au fost înfiinţate în condiţii tehnologice precare generate de lipsa precipitaţiilor care a îngreunat lucrările de pregătire a patului germinativ. În acest context, putem aprecia că producţiile la aceste culturi vor fi mai mici cu circa 20-30% , fapt ce va determina o creştere substanţială a preţului îndeosebi la grâu şi rapiţă", a declarat inginerul Răduțu Florinel Avăsăloaie, directorul Direcției pentru Agricultură Suceava.
În anul 2011, a fost acordată asistenţă de specialitate la peste 800 de producători agricoli, s-au emis către primării un număr de 6.249 buletine de avertizare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, au fost efectuate peste 3.700 de analize de laborator şi 180 de inspecţii fitosanitare în teren.
Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Suceava, precipitaţiile căzute şi la nivelul judeţului nostru sunt cantitativ destul de consistente, astfel încât rezerva de umiditate din sol se va reface atingând parametrii normali care să permită o dezvoltare corespunzătoare a culturilor însămânţate în toamna anului 2011 şi efectuarea unor lucrărilor agricole din primăvara acestui a