AOAR propune Guvernului înfiinţarea unei bănci specializate în finanţarea activităţilor de producţie şi capitalizarea acesteia cu 200-300 milioane de euro, din privatizări, stimularea angajării tinerilor în microîntreprinderi şi folosirea resurselor regenerabile pentru încălzirea clădirilor publice.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) arată, într-un comunicat, că România are resurse pentru a înregistra o creştere economică de circa 2%, dacă Guvernul va înţelege că, dincolo de acordurile cu FMI şi CE, administraţia centrală şi cea locală sunt direct răspunzătoare pentru aplicarea proiectelor ajunse în faza de realizare, indiferent de sursa lor de finanţare, asociaţia propunând totodată autorităţilor o serie de măsuri economice.
"Cel mai important test va fi cel legat de responsabilizarea reală şi transparentă a administraţiei centrale şi locale, inclusiv Autorităţi de Management şi Organisme Intermediare, faţă de realizarea tuturor proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, alocate României din Bugetul UE 2007-2013. Prioritatea absolută trebuie să fie acordată programelor operaţionale de mediu, infrastructură, competitivitate, dezvoltare regională şi dezvoltare rurală", se precizează în comunicat.
AOAR cere promovarea realistă şi atractivă pentru investitori a proiectelor de partenariat public-privat, din energie, irigaţii şi infrastructură rutieră.
"Cerem prezentarea periodică, publică, a stadiului, progreselor realizate în operaţionalizarea acestor proiecte importante pentru economia României, sursă de mobilizare a mediului de afaceri românesc. Cerem prezentarea de către fiecare Consiliu Judeţean a minim 5 proiecte, având prioritate regională, proiecte care se doresc a fi realizate în partenariat public-privat. Pentru realizarea acestor proiecte cu celeritate propunem ca noile locuri de muncă create la nivel judeţea