„Aproape 800 de mii de noi contracte de muncă au fost încheiate pe parcursul anului trecut. Trebuie spus că nu a fost vorba de crearea de noi locuri de muncă. Legislaţia privind combaterea muncii la negru, noile prevederi ale Codului Muncii au scos la suprafaţă o parte din munca la negru.
Legislaţia prevede în prezent chiar pedeapsa cu închisoarea până la cinci ani pentru patronii care nu încheie contracte de muncă şi în plus, există pedeapsa cu o amendă mare chiar şi pentru angajat. S-a pus pur şi simplu problema dacă merită să te supui riscului unei pedepse penale", a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).
Venituri bugetare din impozit pe profit
Anul trecut, contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajatori au însumat 5,3 miliarde de euro, adică 14,7 milioane de euro pe zi. În 2010, ei plătiseră 13,3 milioane de euro pe zi, adică 4,8 miliarde de euro în întregul an. Rezultă că doar într-un singur an, încasările de CAS, partea plătită de angajatori, a crescut cu aproape 10%
Datele privind execuţia bugetară pe 2011, comunicate de Ministerul Finanţelor, arată că acele taxe şi impozite pe care le plătesc de regulă întreprinzătorii au însumat 17,6 miliarde de euro, faţă de 17,4 miliarde de euro în 2011.
„Anul trecut, oamenii de afaceri şi angajatorii au plătit taxe şi impozite într-un de peste 48 de milioane de euro pe zi", potrivit calculelor Golden Mind&Spirit.
Veniturile bugetare din impozitul pe profit şi pe câştigurile de capital plătite de oamenii de afaceri au însumat 10,3 miliarde de lei, adică 2,6 miliarde euro. Rezultă că întreprinzătorii au plătit la stat peste 7 milioane de euro în fiecare zi din cele 365 ale anului trecut, numai la această categorie.
Colectări din taxe şi impozite
În cazul autorizaţiilor şi taxelor de utilizare a bunurilor, care