Premierul Emil Boc a fost mandatat de conducerea coaliţiei să negocieze cu FMI aceste majorări începând cu luna aprilie
Potrivit specialiştilor contactaţi de Curierul Naţional, principala sursă financiară va fi reprezentată tot de împrumuturi
Măsura nu este susţinută de creşterea economică, ci reprezintă doar o decizie politică având caracter electoral
Ieri coaliţia de guvernare l-a mandatat pe primul-ministru Emil Boc să negocieze cu FMI posibilitatea majorării salariilor bugetarilor şi a pensiilor în actualul exerciţiu fiscal, cel mai probabil începând cu luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. Confirmările au venit ulterior dinspre Executiv. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că Guvernul se află, într-adevăr, în discuţii cu FMI în această chestiune: "Noi tot timpul am cuprins în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că atunci când vom avea o creştere economică şi sustenabilă luăm în calcul şi creşterea pensiilor şi salariilor. O creştere modestă, tot timpul am discutat lucrul acesta." El a spus că este prematur să avansăm o cifră atât timp cât negocierile sunt în derulare, însă ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a indicat o posibilă majorare de 5%, începând cu a doua jumătate a anului viitor.
Specialiştii contactaţi de Curierul Naţional spun că măsura are un caracter electoral şi a fost luată sub presiunea protestelor de stradă. Decizia este strict politică, neavând la bază calcule economice, după cum şi tăierile bugetare din 2010 au fost luate fără o analiză consistentă. Sursa acestor majorări o vor reprezenta tot împrumuturile. Profesorul universitar Mircea Coşea ne-a declarat că majorările nu reprezintă un rezultat al creşterii economice şi al măririi a productivităţii, ci o măsură cu caracter propagandistic, care urmează să fie finanţată din credit extern.
An