Profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, spune la RFI că în prezent contextul este "deteriorat" pentru o majorare a salariilor bugetarilor. El consideră că Guvernul nu poate lua o asemenea măsură "fără a face o analiză foarte temeinică".
Daniel Dăianu spune că nu înţelege a cui este intenţia majorării salariilor, ţinând cont că anunţul a fost făcut de un lider al PDL, Sorin Frunzăverde. "Dacă este să judecăm declaraţia premierului, care a urmat unor declaraţii ale unor lideri ai principalului partid din coaliţia de guvernare, n-aş putea să spun că aceasta-i o intenţie a Guvernului", afirmă fostul ministru de Finanţe.
"Aici nu trebuie să vorbim numai despre salarii, trebuie să vorbim despre cheltuieli bugetare. Este o discuţie foarte unilaterală. Bugetul nu înseamnă numai salarii şi pensii, ci un volum mult mai mare de cheltuieli, înseamnă şi investiţii publice, înseamnă şi achiziţii, înseamnă mai departe eficienţa cheltuirii banului public, pentru că aici România pierde copios, aici se irosesc fonduri mari, înseamnă absorbţia fondurilor europene, întrucât poţi să ai o consolidare a bugetului printr-o diminuare a deficitului, care să nu afecteze nivelul cheltuielilor publice. Ceea ce este neglijat în dezbaterea publică de la noi este acest fapt, că o micşorare a deficitului bugetar şi ca ţintă şi ca execuţie nu înseamnă automat o acţiune pro-ciclică, adică pro-recesionistă a bugetului, dacă reuşeşti să absorbi fonduri europene, să ameliorezi colectarea de taxe şi impozite, care cel puţin să menţină nivelul cheltuielilor publice la cota din anul precedent", explică Daniel Dăianu.
Fostul ministru de Finanţe consideră că în prezent "contextul este deteriorat" pentru o eventuală majorare a salariilor în acest an: "Aşa cum a fost ţinta din 2012 în construcţia bugetului, 1,9%, ea mi s-a păruit foarte îndrăzneaţă, era un pas de consolidare