Ascensiunea sârbului Novak Djokovic (24 de ani), învingător, duminică, la Australian Open, a început anul trecut, când nutriţionistul său a descoperit că suferă de celiachie (boală ereditară care provoacă anemie şi o slabă absorbţie a vitaminelor). De atunci, tenismenul ţine un regim draconic. Totul pentru a fi cel mai bun din lume. Ascensiunea sârbului Novak Djokovic (24 de ani), învingător, duminică, la Australian Open, a început anul trecut, când nutriţionistul său a descoperit că suferă de celiachie (boală ereditară care provoacă anemie şi o slabă absorbţie a vitaminelor). De atunci, tenismenul ţine un regim draconic. Totul pentru a fi cel mai bun din lume.
Succesul de care se bucură Novak Djokovic nu este deloc întâmplător, sârbul făcând sacrificii pentru a fi numărul unu în tenis. În iulie 2010, înaintea unui meci Serbia - Croaţia din Cupa Davis, nutriţionistul plavilor a descoperit că Novak are intoleranţă la gluten, adică liantul alimentar care dă aluatului capacitatea de dospire. Mai exact, forţa lui Djokovic era măcinată de anemie, care-i provoca scăderi în greutate şi o absorbţie deficitară a calciului şi a vitaminelor. Astfel, sportivului i-a fost întocmit un regim alimentar strict, alcătuit din legume, fructe, carne şi lactate. Vestea a fost cu atât mai rea, cu cât tatăl tenismenului deţine de mulţi ani un restaurant în apropiere de Belgrad, iar pizza şi clătitele erau mâncărurile preferate ale lui “Nole”.
“Gata, nu te mai îndopi cu aşa ceva, dacă vrei să ajungi mare în tenis”, l-a avertizat nutriţionistul, iar Djokovic s-a conformat, diferenţa de randament fiind extraordinară. În doar câteva luni, Djokovic a făcut saltul spre fotoliul de lider, ultima “ispravă” care i-a consolidat poziţia de “rege” în tenis fiind înregistrată duminică, la Australian Open, când l-a învins pe spaniolul Rafael Nadal (5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5), la capătul a şase or