25 de state UE din 27 au fost de acord cu pactul fiscal ce va impune disciplina nemţească în bugetele Europei. Summitul lasă în urmă mai multe întrebări decât rezolvări.
Luni noaptea, liderii europeni au terminat surprinzător de devreme summitul. Ultimele reuniuni s-au prelungit până târziu în noapte sau chiar până spre dimineaţă. Neobişnuită a fost şi armonia pe care au afişat-o liderii europeni. Premierul britanic David Cameron a dat mâna cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în faţa camerelor, Angela Merkel a dat înapoi cu criticile la adresa Greciei. Multe din marile întrebări au rămas însă nerezolvate, ceea ce s-a reflectat pe pieţele financiare - dobânzile la care se împrumută statele din sudul Europei au crescut, iar euro a scăzut în raport cu dolarul.
Pactul fiscal a fost aprobat de 25 din cele 27 de membre UE. Marea Britanie şi-a menţinut opoziţia, cum era de aşteptat. Mai puţin aşteptată era aşteptată opoziţia Cehiei, care a invocat motive constituţionale pentru a nu semna. Noul tratat va înăspri regulile referitoare la derapajele bugetare şi va impune sancţiuni cvasiautomate.
O altă problemă, care a dus la tensiuni între Franţa şi Polonia, cea a participării statelor noneuro la reuniunile Eurozonei, şi-a găsit o rezolvare pe jumătate. Statele care nu au adoptat încă moneda unică vor participa ca observatori la aceste reuniuni. Însă doar la unele dintre ele. Întâlnirile Eurozonei vor avea diverse configuraţii: doar 17 state (membrele Eurozonei), 23 (semnatarele pactului Europlus), 25 (semnatarele noului pact), 27 (toate statele UE) sau 28 (cele 27 plus Croaţia, care va deveni membră UE), scrie "The Economist".
Tratatul, „o diversiune"
Liderii Europei au încercat să dea şi semnale pozitive, odată cu discuţiile despre redirecţionarea fondurilor UE necheltuite către un plan privind creşterea economică şi crearea de locuri de m