Reabilitarea blocurilor construite în perioada comunistă a schimbat radical faţa unor bulevarde mari precum Nicolae Titulescu, Ion Mihalache, Calea Moşilor sau Ştefan cel Mare. Zeci de clădiri au alură de sorcovă, iar coloritul unora a devenit motiv de dispută atât în rândul arhitecţilor, cât şi al cetăţenilor.
Pe bulevardul Ion Mihalache, de exemplu, nuanţe de mov şi verde surprind pe trecători. Nici în imediata apropiere, pe Şoseaua Nicolae Titulescu coloritul blocurilor nu este cu mult diferit.
În prima faza reabilitarea s-a făcut fie de primării, fie printr-o colaborare între primărie şi asociaţiile de bloc, ca recent să fie exclus procentajul pe care trebuia să-l plătească locatarii.
În prezent orice asociaţie de locatari poate depune un dosar în care cere reabilitarea termică. Apoi, se face auditul termic al blocului, iar o comisie a Primăriei de Sector decide dacă este cazul sau nu ca imobilul să intre în programul de reabilitare. Dacă este aprobată cererea, administraţia locală semnează un contract cu proprietarii, se face studiul de fezabilitate, iar proiectul ajunge la consiliul local, urmând ca aleşii locali să bugeteze investiţia.
Locatarii, mulţumiţi de economie
Unul din locuitorii blocului de lângă Primăria Sectorului 1, se declară mulţumit de lucrările de reabilitare „întreţinerea mi-a venit cu aproape un sfert mai puţin decât anul trecut în perioadă similară. E adevărat că nu am reuşit să cădem de-acord asupra culorii, mie unul nu-mi place movul ăsta şters", explică bărbatul care locuieşte pe Şoseaua Nicolae Titulescu.
Click pentru fotogalerie!
Administratorului unui imobil de pe Bulevardul Mihalache, Ion Popa, este mulţumit şi el de economisirea pe care o aduce izolaţia termică. Bătrânul recunoaşte, însă, că decizia asupra coloritului aparţine Primăriei. Proiectanţii