Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat mai multe măsuri destinate îmbunătăţirii competitivităţii economice, precum reducerea cheltuielilor cu forţa de lucru pentru companii, majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată şi o reformă a pieţei muncii asemănătoare celei la care Germania a recurs la mijlocul anilor 2000.
Noile măsuri vin în condiţiile în care Sarkozy are de înfruntat în această primăvară alegeri prezidenţiale, iar cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să-l susţină pe preşedinte în campania electorală, scrie presa internaţională.
Parisul a fost considerat în ultimul timp ca personalitatea mai slabă a cuplului Germania-Franţa, cele mai mari economii din Europa ai căror lideri politici hotărăsc direcţia mecanismului european. Pe când economia germană a surprins mereu cu capacitatea de a-şi reveni rapid din crize şi de a creşte când statele vecine se împotmolesc, economia Franţei s-a evidenţiat prin încetineala cu care se adaptează la noi condiţii.
Pentru a ajuta la păstrarea locurilor de muncă din industrie, Parisul va încerca să mute povara costurilor cu forţa de muncă de la angajatori la consumatori prin reducerea cu aproximativ 13 miliarde de euro a costurilor asigurărilor sociale. În schimb, TVA va fi majorată de la 16,9% la 21,2%, dar începând cu octombrie, adică mult după alegerile prezidenţiale, notează Financial Times. Franţa are în prezent printre cele mai mari costuri cu forţa de muncă din Europa.
Sarkozy a propus, de asemenea, citând reforme implementate în timpul mandatului cancelarului german Gerhard Schroder (din 1998 până în 2005), o libertate mai mare pentru companii în a negocia cu sindicatele salarii şi un program de lucru mai flexibil.
"Măsuri similare în Germania au creat locuri de muncă, locuri de muncă şi încă mai multe locuri de muncă", a afirmat Sarkozy. Franţa este recunoscută pentru progra