Persoanele care trec printr-un divorţa la vârste tinere prezintă mai multe probleme de sănătate pe fondul impactului emoţional puternic decât mai târziu în viaţă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de sociologi de la Universitatea de Stat din Michigan.
Cercetarea sociologului Hui Liu a arătat că persoanele de peste 41 de ani trec mai uşor peste o despărţire de partenerul de viaţă decât cele mai tinere. Ele prezintă un nivel mai mic de stres şi o stare de sănătate ce rămâne constantă şi după divorţ, comparativ cu tinerii, care se îmbolnăvesc mai uşor după un astfel de eveniment nefericit. În cadrul studiului au fost observate 1.282 de persoane de diverse vârste, timp de 15 ani.
De-a lungul acestui interval, contrar aşteptărilor, tinerii care au divorţat au prezentat o deteriorare mai rapidă a stării de sănătate decât vârstnicii, a concluzionat Hui Liu.
„De aceea, este foarte important ca, atunci când un cuplu tânăr divorţează, fiecare dintre cei doi parteneri să beneficieze atât de sprijinul familiei, cât mai ales de ajutor specializat, din partea unui psihoterapeut. Acesta îi va ajuta să treacă mai uşor peste stresul despărţirii", a declarat sociologul.
Citeşte şi:
Căsătoria şi divorţul cresc riscul de îngrăşare
Paradox: Partenerii fericiţi în căsnicie divorţează mai repede
Bolile de inimă, mai frecvente
În cadrul studiului celor de la Universitatea din Michigan nu au fost precizate problemele de sănătate cu care se confruntă mai frecvent tinerii divorţaţi. Însă o cercetare anterioară, realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Johns Hopkins" şi de la Universitatea din Chicago, a scos la iveală că persoanele care divorţează au un risc cu 12% mai mare de a suferi de boli cronice, cum sunt afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul. Iar în cazul celor care nici nu se recăsătoresc