Estonia, Luxemburg şi Finlanda sunt statele care ar putea să se conformeze fără mari probleme la solicitările noului tratat de disciplină bugetară care a fost semnat la summitul informal de la Bruxelles, potrivit publicației Wall Street Journal. Sursa: Reuters
25 din cele 27 state ale Uniunii Europene au fost de acod cu Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și convergența în uniunea economică și monetară, care impune și respectarea unui deficit structural de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Acesta este un pas spre o uniune fiscală. Marea Britanie și Cehia au decis să nu semneze acest acord.
Pactul semnat și de România este un pas mai aproape de o uniune fiscală. Printre regulile pe care trebuie să le respecte statele începând cu 2013, fie că fac sau nu parte din zona euro, se numără și cea privind deficitul structural, care nu trebuie să depășească 0,5% din PIB. În caz contrar Curtea Europeană de Justiţie ar putea aplica amenzi care să ajungă și la 0,1% din PIB.
Potrivit Wall Street Journal, dintre ţările din zona euro, doar trei ar fi putut respecta această regulă în 2011: Estonia şi Luxemburg cu un excedent de 1,8% din PIB, respectiv 0,2% şi Finlanda cu un deficit de 0,4%.
România este încă departe de acestă țintă. Conform prognozei de toamnă a Comisiei Europene, țara noastră a înregsitrat în 2011 un deficit structural de 3,7% din PIB. Ținta pentru acest an este de 2,6% din PIB, urmând ca în 2013 să coboare la 2,2%.