Cum vedeţi decizia USL de a nu-şi da demisia din parlament?
Era relativ previzibilă. În acea şedinţă din 23 ianuarie, eram aproape convinsă că d-l Antonescu va reuşi să-şi convingă colegii de alianţă că e singurul lucru bun pe care-l mai putem face în acest parlament. Au fost voci multe şi extraordinar de vehemente în a susţine demisia. S-a pus inclusiv problema în ce măsură decizia noastră, neagreată de PSD, ar putea să ducă la ruperea alianţei. Apoi, văzând retractările altor colegi, care au fost mult mai vocali decât mine în prezentarea demisiei, mi-am dat seama că gata, asta a fost tot. În teorie a fost uşor să vorbim despre demisie, practic a fost mai greu.
Ce fel de mesaj transmite această decizie a USL după vociferările care au precedat-o?
Pe fond, nu e atât un mesaj al USL, ci, din păcate, e un mesaj şchiop al PNL, pentru că PSD de la început s-a delimitat de această propunere. PNL, de data aceasta, se arată vulnerabil şi observ că de fiecare dată partidul care-şi face probleme să nu se rupă această alianţă e PNL, şi nu PSD. Era pentru PNL un moment foarte bun de a face, până la urmă, diferenţa între noi şi ceilalţi.
Cum explicaţi, totuşi, revenirea? Sunt valabile argumentele aduse de Victor Ponta?
Domnul Ponta spune acum că schimbarea Guvernului Boc se face în parlament, cu votul parlamentarilor. Sunt de acord, numai că noi nu am pus doar problema schimbării Guvernului Boc, noi puneam problema schimbării parlamentului, a guvernului, adică a actualei configuraţii politice, care se poate face prin alegeri anticipate. Dar, ca întotdeauna, nuanţările vin după ce pui oamenii pe un drum greşit sau le dai o speranţă care se dovedeşte a fi o capcană.
S-a ajuns, până la urmă, la formula grevei parlamentare sau cel puţin aşa pare în momentul de faţă. Credeţi că ea este o soluţie?
Am mai avut această formă de protest, atu