O mare parte a creştinilor conservatori americani văd mormonismul ca pe o sectă necreştină, iar la urne le va fi greu să-şi lase la o parte prejudecăţile. Totuşi, dacă cîştigă primarele. Mitt Romney ar putea fi susţinut şi de evanghelicii care il urăsc pe Obama. Pînă la urmă, mormonii împărtăşesc valorile sociale ale evanghelicilor, explică Molly Worthen, expertă în grupurile religioase americane, într-un interviu pentru FP România.
Articol apărut în Dilema Veche.
FP România: Cît de importantă este religia candidaţilor în alegerile prezidenţiale americane?
Molly Worthen: Cel mai important factor la scrutinul de anul acesta va fi starea economiei. Americanii îl vor alege pe candidatul perceput drept capabil să scoată ţara din recesiune, dar judecata lor se va baza mai puţin pe propuneri de politici specifice şi mai mult pe un simţ visceral al încrederii în persoana respectivă. În ultimii ani, o resurgenţă a populismului în sînul dreptei americane a dus la o suspiciune mai mare faţă de experţii foarte educaţi, care sînt „deconectaţi de oamenii obişnuiţi“. Mai mult, să discuţi detalii obscure despre reforma fiscală sau crearea de joburi nu funcţionează bine în cursa pentru Casa Albă. Votanţii vor sloganuri catchy şi dovada că un candidat are bun-simţ, discernămînt şi un caracter bun. Iar imaginea religioasă a unui candidat este o componentă crucială pentru a cîştiga încrederea americanilor conservatori.
Cît contează că Mitt Romney, vîrful de pluton pentru nominalizarea republicană, sau contracandidatul său Huntsman sînt mormoni?
Religia lui Romney contează. O mare parte a creştinilor conservatori văd mormonismul ca pe o sectă necreştină şi le va fi greu să-şi lase la o parte prejudecăţile, la urne. Dar liderii lor sînt mai pragmatici. La fel cum liderii evanghelici din anii ’70 şi-au depăşit profunda neîncredere în Rom