Percepţia de instabilitate pe plan politic şi economic care există la companiile-mamă, relaţia greoaie cu autorităţile şi faptul că regulile se schimbă în timpul jocului – acestea sunt principalele argumente care îi ţin pe unii investitori străini departe de România, potrivit Mirunei Enache, director în cadrul Departamentului de Taxe la Ernst&Young, cu expertiză în proiectele de pregătire a investiţiilor. Sursa: REUTERS
Aceasta spune că avem un nivel de fiscalitate destul de redus, care nu este suficient pentru ca firmele să decidă să-şi mute producţia la noi.
Nu trebuie să neglijăm, însă, şi veştile bune: "La nivel mondial, industria de automotive are o cădere, dar în România, în prezent, se fac destul de multe investiţii în acest domeniu. De ce? Pentru că suntem într-un loc preferat. Putem să oferim totuşi o forţă de muncă mai calificată şi cu costuri mai mici", a explicat consultantul fiscal, pentru EVZ.
Alte domenii care fac din România o destinaţie ideală pentru afaceri sunt industria alimentară şi agricultura, unde preţurile mici oferă "condiţii extraordinar de bune pentru investitori", spune aceasta.
Ce nu înţeleg autorităţile de la noi
Pe de o parte, autorităţile noastre vor să vină un investitor să creeze locuri de muncă, iar pe de altă parte comunică ineficient cu companiile interesate.
Ce le scapă este că străinii, mai ales dacă vin din ţări precum Austria, Germania sau Olanda, sunt obişnuiţi ca discuţiile cu autorităţile să se desfăşoare fără probleme, lucru destul de rar întâlnit la noi.
Din acest motiv, corporaţiile care nu se informează suficient înainte de a veni în România riscă să fie dezamăgite, avertizează Miruna Enache. În rest, spune ea, "România nu este o mare dezamăgire, este doar un teren pe care, în momentul în care investitorii ar dori să vină, ar găsi foarte multe lucruri în care să investească".
Ce