Graficele principalilor indici bursieri dau din nou semnale privind intrarea pieţelor pe un trend pozitiv chiar dacă situaţia Greciei continuă să ţină în şah investitorii. Bursa de la Bucureşti are deja o creştere de 9% pe indicele BET şi de 14% pe indicele BET-FI de la începutul anului.
Graficul indicelui BET-FI a depăşit graficul mediei sale mobile din ultimele 200 de şedinte, acesta fiind în mod tradiţional un semnal de schimbare a tendinţei într-una de creştere pe termen mediu şi lung, însă analiştii susţin că investitorii ar trebui să mai aştepte o perioadă ca semnalul să se confirme.
Media mobilă la 200 de zile este unul dintre cei mai simpli, dar şi cei mai puternici indicatori tehnici pe care investitorii pe termen mediu şi lung îi au la îndemână, oferind indicii cu privire la momentele în care aceştia ar trebui să vândă sau să cumpere acţiuni fără să sufere pierderi prea mari în portofoliu, dar nici să rişte să rămână prea mult timp pe margine când piaţa reintră pe o tendinţă ascendentă. Indicatorul dă semnale mai întârziate, dar oferă investitorilor o mai mare siguranţă privind evoluţia pieţei în lunile următoare.
Cine urmărea indicatorul în toamna anului 2007 spre exemplu şi ar fi vândut când acesta a semnalat începerea unui trend descedent de durată, când indicele şi-a intersectat în jos media, ar fi evitat cele mai mari pierderi din istoria bursei, de 70% într-un singur an pe indicele BET şi de 84% pe indicele BET-FI.
Mai recent, indicatorul mediei mobile la 200 de zile a avertizat din timp investitorii anul trecut să-şi vândă acţiunile înainte ca bursa să fie lovită de corecţiile severe din luna august. Semnalul a fost dat când la sfârşitul lunii mai din 2011 indicele BET a coborât după o lungă perioadă sub media sa mobilă şi s-a menţinut un timp în acea zonă. De la acel moment şi până în luna noiembrie BET a pierdu