Substanțele consumate de Alexandru Zamfirescu, tânărul în vârstă de 20 de ani, despre care s-a spus că ar fi consumat drogul „Cocodil” nu sunt identificate. Sursa: LIBERTATEA
„Polițiștii de la antidrog București au făcut acțiuni în locurile de unde tânărul a cumpărat pentru consumsubstanțe noi cu proprietăți psihoactive și au dus mai multe plicuri la analize. Nici una dintre substanțele din plicuri nu este identificată”, a precizat, pentru EVZ, Sorin Oprea, directorul Agenției Naționale Antidrog.
Alexandru Zamfir. În urmă cu an, tânărul de 20 de ani din Bucureşti, a fugit de acasă cu iubita lui şi au trăit prin canale. Înainte de Crăciun, l-a găsit cineva pe stradă în stare de inconştienţă şi o lună a stat în comă la spitalul Universitar. Nu poate spune nici acum ce droguri a luat. Etnobotanicele i-au uscat corpul şi i-au resetat creierul și acum se comportă ca un copil de doi ani.
Situația etnobotanicelor în România
Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) pe anul 2011 arată o "creştere explozivă" a consumului de etnobotanice.
Analiza Agenţiei semnalizează consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de "droguri legale" sau "etnobotanice", "la un nivel îngrijorator" şi semnalează, pentru prima oară la nivel naţional, consumul de ketamină şi diversificarea consumului pentru generaţia adultă.
"O posibilă explicaţie fiind preţul relativ mult mai mic şi accesibilitatea mult mai mare a acestora", spun reprezentanţii ANA.
Apare astfel o schimbare a modelului de consum: scade consumul de heroină şi creşte semnificativ consumul de etnobotanice. Unii dintre vechii consumatori de heroină sau cannabis au primit apoi asistenţă pentru consum de etnobotanice, se mai arată în raportul Agenţiei Antidrog.
Cei mai mulţi dintre tinerii care iau etnobotanice au peste 15 ani, dar au fost şi cazuri î