Depozitele bancare revin în forţă în ofertele băncilor. Reţeta nu se mai bazează însă doar pe dobânzi mari, ci şi pe atragerea de lichidităţi pe termen lung. Cele mai bune randamente sunt destinate clienţilor care acceptă să îşi blocheze banii timp de mai mulţi ani. Pe lângă beneficii, această strategie comportă însă şi riscuri.
Cine vrea să obţină randamente mai mari la depozitele bancare trebuie să fie dispus să îşi blocheze sumele pe perioade de cel puţin 2 ani.
Orientarea băncilor vine după ce, timp de mulţi ani, depozitele cu scadenţă mai mare de 1 an deveniseră o raritate. Dimpotrivă, la un moment dat, băncile încurajau deponenţii spre conturile de economii în detrimentul depozitelor la termen.
Situaţia s-a schimbat în prezent, deoarece criza financiară a limitat drastic posibilitatea băncilor de a mai atrage resurse de finanţare stabile din străinătate. În consecinţă, ele se concentrează acum pe piaţa locală şi caută să atragă economii pe termene cât mai lungi. Printre băncile care au aplicat această strategie se numără jucători mari, cât şi instituţii de talie medie sau mică.
BCR a introdus, în toamna anului trecut, un depozit pe 2 ani, cu dobândă de până la 7,5% la lei, în condiţiile în care dobânzile standard cele mai mari în piaţă erau la momentul respectiv cu aproximativ 1 punct procentual mai mici. Ulterior, BCR a lansat şi varianta în euro a depozitului pe 2 ani.
Şi Carpatica încearcă să convingă deponenţii să îşi ţină banii în depozite pe 2 ani. Rata dobânzii în lei este de 6% pentru varianta cu dobândă fixă şi 6,5%, dacă se merge pe varianta de dobândă variabilă. Depozite la termen pe 2 ani mai pot fi găsite şi la Banca Transilvania, rata de dobândă fiind de 6,25% la lei.
Cei care doresc termene de economisire mai lungi se pot îndrepta spre BRD. Cine îşi păstrează banii timp de 3 ani în cont primeşte un randament med