Amelia Andersdotter este cel mai tânăr membru al Parlamentului European şi reprezintă Partidul Piraţilor. Tânăra pirată care locuieşte la Bucureşti se declară o adversară a tratatului ACTA, dar vorbeşte cu maturitate şi nu cu radicalitate despre problemele care ar putea apărea pe viitor din cauza implementării acestuia.
„ACTA a trecut prin toate etapele posibile ale atenţiei instituţionale. Între 2007 şi 2010, singurele persoane care au avut acces şi influenţă asupra conţinutului au fost reprezentanți din domeniul industriei drepturilor de autor. În acel moment, un număr de „schiţe" s-au scurs, făcând imposibil pentru negociatori să se protejeze împotriva criticilor din alte industrii, cum ar fi telecomunicaţiile, sau societatea civilă. Acum, că acordul este public, multe guverne își exprimă nemulțumirea față de textul său", a declarat Andersdotter pentru „Adevărul".
Europarlamentarul vorbeşte cu îngrijorare despre faptul că influenţa Comisiei Europene este una negativă asupra procesului legislativ, aceasta neavând voie să renegocieze legile europene. „Conform unui studiu realizat pentru Parlamentul European anul trecut, o semnare a acordului ar însemna că statele membre şi Parlamentul European acceptă ca reprezentanţii Comisiei Europene să fie liberi să negocieze.
ACTA împinge actualele graniţe ale cooperării vamale europene, iar Comisia nu are voie, formal, să renegocieze legile europene folosindu-se de acordurile de comerţ internaţional. Aşadar, alegerea este dacă trecem sau nu cu vederea faptul că Comisia Europeană eludează procedurile legislative normale".
Marile puteri mondiale emergente, ignorate
Amelia Andersdotter îşi arată îngrijorarea asupra faptului că India şi China nu au participat la negocieri, iar acest lucru a atras nemulţumirea acestor două mari puteri. "Aceste state nu sunt de acord cu aria de aplicablitate a acordului,