Oricît s-ar mira şeful COSR, sportul nu e singurul atins de tăierile din buget
Octavian Morariu e nemulţumit că COSR-ul a primit doar 30 la sută din banii ceruţi de la buget. “Nu mi se pare în regulă ca în an olimpic federaţii care sînt în cursă de calificare, şi aici mă refer la handbal şi la polo, să nu fie corect finanţate”.
Urmează o comparaţie incorectă, deloc în regulă. În proiect, Casa României la Londra ar costa 10.000 de euro chirie pe zi. JO durează 16 zile. Aşadar, cel puţin 160.000 de euro numai pentru buticul-hotel acontat de COSR.
În septembrie, Ministerul Educaţiei a aprobat listele pentru acordarea burselor de merit olimpic internaţional. Toţi cei 71 de elevi, cu medalii de aur, argint şi bronz la Olimpiadele Internaţionale (şi cu ei ne mîndrim, nu?), aflaţi pe liste primesc, lunar, în total, în jur de 8.503 de euro. Opt mii cinci sute trei euro. Mai puţin decît costă pe zi hostelul olimpic. Pentru aur la fizică, astrofizică sau matematică, olimpicul primeşte 670 de RON pe lună, aproape 160 de euro.
Este o comparaţie incorectă, nedreaptă, puştii care rup cartea îşi vor lua lumea-n cap, oricum. Ei reprezintă o cauză pierdută sistematic. Vorba lui Morariu, nu e în regulă. Degeaba i-am finanţa de pe-acum, nu ne permitem să concurăm cu bursele de la MIT.
Morariu susţine că statul român nu e interesat de sport. Motivul: banii mai puţini, cele 22 de milioane de RON în minus, faţă de bugetul din anul olimpic 2008. După logica şefului COSR, statul român nu e interesat de mai nimic, nici de educaţie, nici de sănătate, nici de economie, nici de alte domenii. Fie e un stat blazat, fie 2012 e an de criză. Iar sportul nu e singurul atins de tăierile din buget.
“Cu siguranţă vor fi afectate centrele olimpice de juniori. La fel şi Festivalul Olimpic al Tineretului European”, spune Morariu. Festivalul, pe scurt FOTE, va fi organiza