Românii vor avea acces mai greu la împrumuturile în valută. Persoanele care îşi primesc salariile în lei şi care vor să ia un credit imobiliar în euro vor fi nevoite să aducă un avans de cel puţin 25%, potrivit noului regulament de creditare a persoanelor fizice adoptat de Banca Naţională a României (BNR), care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni.
Cei care vor dori să ia un împrumut în alte valute decât euro vor avea nevoie de un avans de cel puţin 40%, în timp avansul perceput de bănci pentru un credit ipotecar în lei va fi de 15%. Datele băncii centrale relevă că 97% dintre creditele ipotecare acordate de bănci până acum sunt în euro, dolari sau franci elveţieni.
Doar trei instituţii financiare şi-au adaptat oferta, până în prezent, la noul regulament
Bancherii au avut la dispoziţie 90 de zile pentru a elabora şi transmite la BNR, spre avizare, noile norme de creditare.
Brokerii de credite spun că până acum doar trei instituţii financiare şi-au adaptat oferta la noile norme de creditare: ING, Emporiki şi UniCredit Consumer Financing. Toate băncile au transmis la BNR, spre avizare, documentaţia aferentă noilor norme de creditare.
"BCR a trimis noile norme spre avizare, la BNR, iar în momentul în care vom primi avizul le vom pune în aplicare", a declarat pentru gândul Cornel Cojocaru, director executiv în cadrul Direcţiei de comunicare din BCR.
La ce se aşteaptă BNR şi reprezentanţii băncilor
"Băncile care nu au trimis BNR spre avizare normele de creditare nu vor putea să aplice noul regulament", a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Oficialii Băncii Centrale speră ca numărul creditelor luate de firme să crească, iar populaţia să se împrumute mai mult în moneda naţională şi mai puţin în euro. "Impactul pe care îl speră BNR este să crească numărul de credite pentru compani