Consilierii municipali au respins proiectul de hotărâre prin care Piaţa Universităţii ar fi primit statutul de agoră civică pentru spaţiul public din zona Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi din faţa Teatrului Naţional Bucureşti.
Un număr de 24 de consilieri municipali au votat în favoarea proiectului, trei au fost împotrivă, iar 23 s-au abţinut de la vot.
E prea aproape de metrou
Preşedintele de şedinţă Călin Murg (PDL) a declarat înainte de începerea discuţiilor din Consiliu că ideea înfiinţării unui astfel de spaţiu în Bucureşti nu este una rea, dar că proiectul de hotărâre nu respectă Legea 60/1991 potrivit căreia manifestările publice nu pot avea loc în apropierea unei staţii de metrou sau a unui spital.
„N-avem absolut nimic împotrivă să existe un asemenea loc numai că trebuie să respectăm legea şi să identificăm un alt spaţiu în Bucureşti pe care să-l şi pregătim cumva pentru acest tip de manifestaţii“, a spus Murg.
El a mai arătat că spaţiul pentru care a fost solicitat statutul de agoră este pe marginea unei artere importante a Bucureştiului - Bulevardul Nicolae Bălcescu –, fapt care ar putea fi blocat în cazul unor manifestaţii. Murg a apreciat că un spaţiu mai indicat ar fi Parcul Izvor şi i-a cerut primarului
Capitalei să propună alte soluţii.
„Ce se va întâmpla dacă acolo vor veni cetăţeni care au orientări diferite şi se vor lua la bătaie? Noi nu ştim nimic şi ei se vor bate în Piaţa Universităţii“, a spus consilierul general Romeo Pop (PDL).
Consilierul general Claudia Ţapardel (PSD) a afirmat că proiectul este complet şi că se face confuzie între un spaţiu în care oamenii să se poate exprima liber şi unul în care să se poate organiza acţiuni de protest.
Secretarul general al Municipiului Bucureşti, Tudor Toma, a precizat că proiectul nu poat