• Piata agroalimentara ieseana continua sa fie una dintre cele mai scumpe din tara, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)
Piata agroalimentara ieseana continua sa fie una dintre cele mai scumpe din tara, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Carnea de porc in viu costa la Iasi intre 8,5 si 10 lei kilogramul, nivel care mai este atins doar in Mehedinti, Neamt si Prahova. La Botosani, spre exemplu, un kilogram de porc in viu valoreaza 6,5 lei, iar din Cluj si Alba se poate cumpara cu 5,5 lei. Situatia este similara si la carnea de vita, unde un pret mai mare se intalneste doar in targurile si oboarele din Ilfov si Bistrita Nasaud.
Si la animalele sacrificate preturile de la Iasi sunt mai mari decat in majoritatea judetelor tarii. Kilogramul de porc in carcasa se poate cumpara cu minimum 11 lei, in timp ce in Prahova cel mai mic pret este de 7,8 lei. Ouale cele mai scumpe pot fi cumparate si ele de pe piata ieseana, pretul inregistrat de oficialii MADR fiind de 80 de bani bucata. In celelalte judete ale Moldovei variaza intre 40 si 60 de bani bucata.
De asemenea, preturi ridicate comparativ cu restul tarii se intalnesc la smantana, lapte si telemea. Similar, datele centralizate de minister indica faptul ca fructele si legumele vandute cu amanuntul in pietele si targurile iesene sunt mai scumpe decat in alte zone ale tarii. Cartofii ajung la 1,5 lei, in timp ce in Harghita pretul maxim este de 50 de bani pe kilogram, iar merele pot costa pana la 4,2 lei in Iasi, fata de o medie nationala de aproximativ 3,5 lei.
• Piata agroalimentara ieseana continua sa fie una dintre cele mai scumpe din tara, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)
Piata agroalimentara ieseana continua sa fie una dintre cele mai scum