Evoluţia mijloacelor de supraveghere intrauterină şi accesul limitat la acestea, necesitatea consultaţiei preconcepţionale, procentul alarmant de cezariene sau impactul clinicilor private de obstetrică-ginecologie sunt câteva din subiectele abordate de dl prof. dr. Dimitrie Nanu în interviul realizat de dna dr. Raluca Bulea.
Preocupat de o serie de tendinţe noi în abordarea pacientelor, de utilizarea excesivă a unora dintre opţiunile terapeutice şi de investigaţie în defavoarea altora, dl prof. dr. Dimitrie Nanu a dorit să îşi exprime public opiniile, prin intermediul unui interviu acordat în exclusivitate publicaţiei noastre. Examene paraclinice şi imagistice sofisticate, consultaţia medicală preconcepţie, considerarea fătului ca „pacient intrauterin“ – iată câteva dintre noile direcţii instalate în practica obstetricală în ultimii ani, cu efecte benefice asupra sănătăţii mamei şi copilului. Pe de altă parte, interlocutorul nostru trage un semnal de alarmă legat de numărul foarte mare de operaţii cezariene efectuate în România şi de riscurile ce derivă din acestea, precum şi legat de alte particularităţi ale modului în care este înţeleasă şi practicată obstetrica-ginecologia în ţara noastră.
Evoluţia metodelor de supraveghere intrauterină
– Domnule profesor, lumea medicală este în continuă schimbare, în toate specialităţile. Şi în domeniul obstetricii şi ginecologiei sunt, în ultima perioadă, multe noutăţi. Ce ne puteţi spune despre acestea? – Obstetrica-ginecologia sau sănătatea reproducerii reprezintă ştiinţe deosebit de importante pentru sănătatea unei populaţii. În aceste condiţii, toate progresele apărute în ultima vreme – în ceea ce este mai bine să numim sănătatea reproducerii – sunt în slujba sănătăţii mamei, căreia nu trebuie să i se mai întâmple nimic în timpul sarcinii sau naşterii şi, foarte important, în ceea ce priveşte n