Indicatorii care urmăresc evoluţia sectorului industrial chinezesc au crescut în luna ianuarie. A doua economie mondială pare să reziste mai bine decât era de aşteptat efectelor scăderii exporturilor, ca urmare a crizei datoriilor suverane, și răcirii pieței imobiliare, ca efect al intervenţiilor guvernamentale.
Indicele oficial de achiziții manageriale (PMI ) a crescut de la 50,3 la 50,5 în decembrie, depășind estimările pesimiste ale agenției de știri Bloomberg, estimări care prevedeau scăderea acestuia sub pragul de 50 care separă expansiunea de contracția acestui sector. Un alt indice al HSBC Holdings PLC și Markit Economics a crescut la 48,8. Bloomberg News avertizează, totuși, că statisticile ar fi putut fi distorsionate de vacanța de o săptămână cu ocazia anului nou chinezesc.
„Aterizare ușoară” sau doar ultima sărbătoare înainte de furtună?
Wen Jiabao, premierul Chinei, a reafirmat faptul că guvernul său își va „cizela” politicile economice în funcție de necesități, după ce banca centrală a amânat o anticipată reducere a rezervelor bancare obligatorii în ianuarie. Indicii pentru comenzile de export, import și pentru angajări în cadrul PMI oficial au suferit o scădere mai accentuată, confirmând avertismentul Fondului Monetar Internațional asupra posibilității ca criza datoriilor suverane europene să provoace o nouă recesiune economică mondială.
„Statisticile publicate astăzi confirmă o aterizare ușoară a Chinei”, a declarat Ken Peng, economist la BNP Paribas SA. „Cu toate acestea, cererea de consum s-ar putea să scadă după ce efectele perioadei de sărbători vor dispărea” iar „incertitudinile globale” precum și eforturile guvernului Chinez de a ține sub control piața imobiliară „vor continua să afecteze asupra sectorului exporturilor și producției industriale”, a adăugat Peng.
Află aici cu cât s-au prăbușit prețurile locu