Angajatorii din regiune își îndreaptă atenția către Europa de Est pentru a identifica forță de muncă necesară, iar principalele țări în care fac recrutări sunt Polonia și România, potrivit unui studiu realizat de Manpower.
Polonia (12%) a fost nominalizata drept principala sursa de personal talentat din Europa, urmata de Romania (8%), potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup în rândul a peste 25.000 de angajatori din 39 de ţări şi teritorii la nivel global pentru a evidentia mişcarea forţei de muncă în afara graniţelor şi influenţa acesteia în reducerea deficitului de talente.
Alte ţări din care angajatorii europeni recrutează personal includ: Germania (7%), Italia (5%) şi Rusia (5%). Tendinţa de a concura pentru personalul talentat este cea mai pronunţată în aceasta regiune – cele mai importante surse de forţă de muncă competentă se regăseasc aici.
Studiul mai arată că la nivelul întregii Europe circa 56% dintre angajatorii care privesc dincolo de piaţa locală în căutarea de personal talentat afirmă că nu întâmpină niciun obstacol în demararea proceselor de recrutare - acest procent cel mai probabil este influenţat de politicile Uniunii Europene în privinţa migraţiei forţei de muncă.
În ceea ce priveşte dificultăţile pe care le întâmpină, cel mai frecvent obstacol în recrutarea de personal din afara graniţelor este reprezentat de barierele lingvistice, dat fiind faptul că 1 din 6 angajatori au această problemă. De asemenea, 13% dintre angajatorii intervievaţi au invocat dificultăţi în înţelegerea cerinţelor legale/referitoare la vize.
Angajatorii cred că cele mai ameninţate ţări, în ceea ce priveşte migraţia muncii, sunt Bulgaria (73%), Grecia (72%) şi Turcia (64%). Alte ţări în care angajatorii raportează un nivel peste medie al temerilor în acest sens includ România, Italia, Irlanda şi Slovenia. Totodată, angajatorii sunt c