Tratatul, croit după model german, se bazează doar pe disciplină fiscală şi austeritate. Are efect pe termen lung, însă nu face nimic pentru a combate urgent criza.
Va rămâne diferenţa dintre „nordul frugal" şi „sudul relaxat" doar o amintire? Asta îşi doresc liderii europeni care au propus şi elaborat un nou tratat fiscal luat din manualul nemţilor. Însă efectele noilor reguli vor putea fi evaluate doar peste ani buni. Între timp, criza din zona euro pare mai ameninţătoare ca niciodată. Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi privaţi pentru restructurarea datoriei publice nu s-au finalizat, iar noul program de asistenţă financiară de urgenţă pentru stat rămâne sub semnul întrebării. Speculaţiile privind destrămarea zonei euro sunt la ordinea zilei, iar pieţele de care depind statele europene supraîndatorate nu au fost deloc convinse de tratatul fiscal.
Mai mult, situaţia Portugaliei a revenit în atenţie, în urma unor declaraţii că statul (care a primit un împrumut de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro de la UE şi FMI primăvara trecută) va avea nevoie de un alt pachet de asistenţă financiară externă, exact cum s-a întâmplat şi cu Grecia în 2010-2011. Click pe foto pentru a vedea tratatul fiscal după model german
Ideea ar putea fi utilă în vremuri bune
În rândul oficialilor de la Bruxelles s-a născut chiar îngrijorarea că, dacă vor acorda noul credit Greciei, atunci, şi Portugalia va cere acelaşi tratament, transmite publicaţia britanică „Financial Times".
Austeritatea pe care se bazează pactul nu mai reprezintă însă o garanţie. Cel mai bun exemplu este cel al portughezilor care, în ciuda tăierilor draconice, sunt evitaţi de investitori şi îşi găsesc tot mai greu finanţare (costurile de împrumut ale statului au atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni).
Tratatul nu atacă însă niciuna dintre pro