Faceţi mişcare de câte ori aveţi ocazia şi nu mâncaţi mai mult de două feluri la o masă. Nu consumaţi dulciuri după prăjeli şi evitaţi carbohidraţii şi alcoolul în exces seara. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dacă ţineţi la siluetă, anotimpul rece vă poate pune beţe în roate. Şi asta nu numai din cauza sărbătorilor, ci şi din cauza faptului că vremea rece vă poate afecta rutina de exerciţii fizice şi vă poate determina să consumaţi mâncăruri bogate în calorii.
"Iarna tendinţa este de a mânca mai mult, mai gras, mai dens, mai multe dulciuri, de tipul ciocolatei sau al prăjiturilor, pe de o parte, pentru a ne păstra căldura corporală şi, pe de altă parte, pentru a ne asigura energia necesară", precizează Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.
Pentru a ţine în frâu tendinţa de îngrăşare din timpul iernii, ţineţi cont şi de următoarele sfaturi.
1. Respectaţi mesele principale
"E bine să încercăm să mâncăm regulat, trei mese echilibrate pe zi, nu două mese mai consistente. Trebuie să încercăm să consumăm mai multe proteine dimineaţa şi seara, iar la prânz carbohidraţi", sfătuieşte nutriţionistul Ionuţ Ştefan.
Carbohidraţii, de tipul cartofilor, orezului, sau lintei, sunt cei care ne dau energia necesară în timpul zilei. Dacă sunt consumaţi seara, ei sunt folosiţi de organism pentru a crea depozite de grăsime.
Seara este recomandat să consumaţi proteine slabe de tipul peştelui, spanacului sau ciupercilor, iar dimineaţa puteţi opta pentru proteine grase (caş caval, ouă, unt, măsline).
"Consumaţi legume la orice masă, în asociere cu proteinele şi carbohidraţii", recomadă specialistul în nutriţie.
Puteţi opta inclusiv pentru murături, care, chiar dacă nu au foarte multe vitamine, ajută tranzitul intestinal.
Între mese puteţi consuma fructe,