Democraţia română-iată tema dezbaterii organizate de socialişti şi liberali la Parlamentul European. Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au participat la eveniment, la fel şi societatea civilă. Ideea desprinsă din această discuţie este aceea că dacă românii au ieşit în stradă, ei nu au făcut-o pentru a contesta planul de austeritate, ci pentru a cere un dialog cu lumea politică.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Opoziţia din România vrea să se facă auzită în Europa. Dezbaterea de marţi seară a fost găzduită de una dintre cele mai încăpătoare săli ale Parlamentului European, în prezenţa aproape exclusivă a unei audienţe româneşti.
În România anului 2012 se mai poate pune problema unei lipse de democraţie? Crin Antonescu crede mai degrabă că ne putem întreba care este calitatea regimului democratic român. El mai adaugă: "Aici, în fond, am venit să spunem nişte lucruri pe care le credem despre realitatea din România. N-am venit să cerem arbitraj, n-am venit să ne denunţăm reciproc. Am venit doar să spunem că în România este mai mult sau altceva decât un protest uzual azi în vestul Europei, împotriva unor măsuri de austeritate. Am venit să spunem că Opoziţia din România, într-un anumit sens profund, la fel de reprezentativă pentru poporul român ca şi puterea sau majoritatea de azi din România". Liberalii şi socialiştii din PE, îngrijoraţi de situaţia din România
Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt şi cel al socialiştilor, Hannes Swoboda s-au arătat amândoi îngrijoraţi de situaţia politică din România. Unele idei circulau de curând că ţara ar putea fi chiar sancţionată pe plan european. "Ce prostie!", s-a scandalizat Swoboda, care adaugă: "noi avem totuşi încredere în poporul român".
Există însă o lipsă de dialog în România, este ceea ce subliniază Opoziţia, venită de fapt la Bruxelles