De azi, 1 februarie 2012, 73.044 de oameni nu mai primesc drepturi sociale, pentru că nu şi-au plătit impozitele locale.
E o măsură cu care (şi cu ale cărei rezultate), Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se mândreşte.
Posibil, mulţi dintre cei cu vederi de dreapta consideră că este o măsură morală.
Dar e o măsură arbitrară, abuzivă, discriminatorie, neconstituţională. Voi demonstra acest lucru cu argumente juridice şi logice.
1. Cei afectaţi sunt beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei şi ai venitului minim garantat (acestea sunt drepturi care se acordă familiilor cu venituri reduse), precum şi beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului (drepturi care ţin de politicile familiale ale statului).
Textul articolului 47 din Constituţie spune:
„(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
(2) (...) Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii”.
Iar articolul 49 (1): „Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor”.
Constituţia nu condiţionează respectarea articolelor 47 şi 49 de plata impozitelor locale.
Constituţia este legea fundamentală/supremă în stat. Asta înseamnă că nicio lege nu poate să introducă prevederi care să contravină Constituţiei, cu atât mai puţin o hotărâre de Guvern. Aşadar, q.e.d.: condiţionarea plăţii drepturilor sociale pomenite, introdusă anul trecut, prin norme metodologice adoptate prin hotărâri de Guvern, este neconstituţională şi abuzivă.
2. Măsura este arbitrară şi discriminatorie, pentru că nu se aplică, în egală măsură, tuturor beneficiarilor de prestaţii sociale. De ce nu sunt obligaţi să-şi achite impozitele locale şi beneficiarii de ajutoare de încălzire, ai alocaţi