Consumul de gaze la nivel naţional a înregistrat ieri un nou nivel-record, ridicându-se la 71,5 milioane de metri cubi, din care importurile au reprezentat 17,5 milioane de metri cubi, potrivit Ministerului Economiei.
"Cantităţile au provenit din următoarele surse: producţie internă -31 milioane mc, extracţie din depozite - 23 milioane mc (gaze de producţie internă şi de import, stocate din timpul verii - n.r.), importuri - 17,5 milioane mc. Facem precizarea că producţia internă şi extracţia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel încât completarea consumului se face din import", se arată într-un comunicat al ministerului.
În cursul zilei de astăzi, alimentarea cu gaze naturale s-a desfăşurat în întreaga ţară fără probleme deosebite. Presiunile în sistemul naţional de transport au valori normale. Pentru următoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale, astfel încât alimentarea consumatorilor să se deruleze fără sincope, au mai spus oficialii ministeriali.
Rusia ne dă din nou fiori reci
O ştire care a circulat astăzi pe agenţiile străine de presă ne-a dat fiori reci: Gazprom a început să reducă livrările de gaze către Europa, pentru a putea fi acoperit consumul foarte mare din Rusia, după ce temperaturile de acolo au scăzut până la minus 30 de grade.
Autorităţile din Italia au raportat o reducere a livrărilor cu 10%, însă Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie, a precizat că există suficiente gaze depozitate în Europa pentru a face faţă situaţiei.
Problema ne aminteşte de iarna 2009-2010, când, în urma unui conflict cu Ucraina, Rusia a închis robinetul de gaze către Europa timp de trei săptămâni. Un sfert din gazul europenilor provine din Rusia.
România nu este momentan afectată
Contactat de "Adevărul", directorul ge