Discuţiile şefilor de state şi de guverne din UE au atins şi problema tot mai arzătoare a şomajului ridicat din blocul comunitar, mai ales în rândul tinerilor.
Şomajul capătă amploare în condiţiile în care guvernele europene s-au angajat să diminueze cheltuielile publice, ceea ce duce la restructurarea aparatului de stat, unul dintre cei mai mari angajatori în unele ţări precum Grecia.
De asemenea, incertitudinile economice, care vin în contextul în care zona euro se îndreaptă spre recesiune, fac ca angajatorii să fie reticenţi în a angaja personal nou.
Şomajul în rândul tineretului, noua faţă a crizei datoriilor
Numărul şomerilor din UE a crescut anul trecut la 23,816 milioane, cu 923.000 mai mulţi decât în decembrie 2010, iar rata şomajului a urcat la 9,9%, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat. Faţă de luna noiembrie, numărul şomerilor a urcat cu 24.000 în UE şi cu 20.000 în zona euro, unde rata şomajului este de 10,4%.
Şomajul a crescut în 2011 în 12 state membre, a scăzut în 14 ţări şi a stagnat în Irlanda, notează Eurostat. Dintre statele membre, cea mai scăzută rată a şomajului a fost înregistrată în decembrie în Austria (4,1%), iar cea mai ridicată în Spania (22,9%).
România se plasează în jumătatea inferioară a topului, cu un şomaj de circa 7%.
Şomajul în rândul tinerilor s-a plasat la 22,1% în UE în decembrie, respectiv 21,3% în zona euro, cu situaţii grave în Spania şi Grecia, unde indicatorul este apropiat de 50%. În acest context, liderii europeni au subliniat că "trebuie depuse neîntârziat eforturi deosebite la nivel naţional în vederea îmbunătăţirii ofertei de forţă de muncă şi reducerii şomajului în rândul tinerilor". Printre obiectivele acestor eforturi ar trebui să figureze ca, la câteva luni de la terminarea studiilor, tinerilor să le poată fi transmisă o ofertă de angajare de bună calit