3d cells / Foto: Thinkstock Cercetarea în domeniul cancerului face progrese remarcabile. Un medicament pentru tratarea unei forme grave de cancer, pus la punct de o echipă de cercetători japonezi, este testat în prezent pe 20 de pacienţi din Franţa. Medicamentul vizează sarcomul sinovial, o tumoare care se dezvoltă la nivelul ţesutului sinovial din jurul articulaţiilor. Aflat acum în prima fază a testelor clinice (la om), medicamentul ar putea fi disponibil în farmacii până la sfârşitul anului. Deocamdată, singurul tratament care se poate aplica în cazul sarcomului sinovial este intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, urmată de chimio şi radioterapie.
Tratament ţintit
Jean-Yves Blay, profesor la Centrul Leon-Berard din Lyon, a explicat pentru agenţia de presă AFP că este vorba despre un nou medicament din clasa tratamentelor oncologice cu anticorpi. "Este pentru prima dată când acest medicament se administrează la om”, a precizat profesorul Jean-Yves Blay. Testele, derulate împreună cu cercetătorii japonezi de la OncoTherapy Science, au arătat că medicamentul acţionează ţintit asupra unei proteine, numită Frizzled-10, aflată la suprafaţa celulelor tumorale.
Noul medicament este administrat printr-un procedeu numit "radioterapie localizată”: anticorpii – cuplaţi la particule radioactive – sunt "injectaţi” la nivelul tumorii. Anticorpii se fixează în tumoare şi o distrug.
"Testele efectuate pe animale la Universitatea din Tokyo au arătat că doar anticorpii nu sunt eficienţi. Dar când sunt ataşaţi unor particule radioactive, tumoarea dispare”, a subliniat profesorul Jean-Yves Blay.
Dacă tratamentul se dovedeşte eficient şi sigur în cadrul testelor pe pacienţii din Franţa, el ar putea fi adaptat pentru forme de cancer mult mai frecvente, cum ar fi cancerul de colon, de esofag sau de col uterin. De ce tocmai ace