Nutritioniestii ne indeamna zilnic sa avem grija la ceea ce consumam, mai ales in perioada de iarna, cand organismul poate ceda din cauza frigului. Asta inseamna si ca trebuie sa asimilam cat mai mult calciu. Mai jos sunt cateva variante vegetariene din care poti sa asimilezi doza zilnica recomandata.
In fiecare zi avem nevoie de 1.000 - 1.200 miligrame de calciu, aminteste Care2.
Varza kale este deosebit de sanatoasa pentru organism, iar o portie contine 180 mg de calciu. Varza furajera este si mai buna, pentru ca o portie contine 350 de mg.
Daca consumi doua lingurite de melasa neagra, asimilezi imediat 400 mg de calciu, iar atunci cand optezi pentru o portie de tempeh - un inlocuitor pentru carne - cantitatea este de 215 mg.
Alte surse de calciu in afara de lapte
Laptele din soia sau cel de orez reprezinta o varianta extrem de sanatoasa. Un pahar din lichidul magic iti va oferi intre 200 si 300 mg de calciu. Laptele de canepa este si mai bun, un pahar oferindu-ti 460 de mg.
Si sucul de portocale e bun, acesta aducandu-ti 300 mg din mineralul necesar organismului.
O portie din tahini, o pasta facuta din susan, este gustoasa si contine 130 mg de calciu, in timp ce doua lingurite de unt de migdale contine doar 85 de mg.
O portie de soia, ingredientul de baza al vegetarienilor, contine 175 de mg, o ceasca de mure 40 de mg, o portocala 50-60 mg, iar o ceasca de caise uscate 35 de mg.
O anghinare iti aduce 55 mg de calciu, o ceasca de smochine 120 mg, iar o ceasca de coacaze negre 62 de mg.
Nutritioniestii ne indeamna zilnic sa avem grija la ceea ce consumam, mai ales in perioada de iarna, cand organismul poate ceda din cauza frigului. Asta inseamna si ca trebuie sa asimilam cat mai mult calciu. Mai jos sunt cateva variante vegetariene din care po