Cushman&Wakefield: În 2011 activitatea tranzacţională s-a dublat faţă de 2010, până la o suprafaţă totală de 150.000 mp
Companiile din producţie generează cea mai consistentă cerere de spaţii industriale, trend ce se va accentua în 2012
Marian Orzu (CBRE): Principalul avantaj al României nu sunt chiriile mici, ci forţa de muncă ieftină
Sectorul spaţiilor industriale din România a trecut printr-un an bun, în 2011, în ciuda turbulenţelor economice cu care se confruntă economia naţională. Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, activitatea tranzacţională din această piaţă s-a dublat anul trecut faţă de 2010.
"La sfârşitul lui 2011 puteam vorbi de o suprafaţă tranzacţionată de aproximativ 150.000 mp faţă de 75.000 mp la sfârşitul lui 2010. De asemenea, în 2011 am avut mai multe cereri din domeniul producţiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intraţi pe piaţă în urma fuzionării sau în urma scindării altor operatori deja existenţi în piaţă", a declarat într-un comunicat, remis ieri redacţiei, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman&Wakefield România.
Mihai Orzu, directorul departamentului industrial din cadrul CBRE România, afirmă că lucrările de infrastructură au determinat investitorii din domeniu să dezvolte parcuri industriale, în special în zonele din vestul ţării. Deşi ritmul nu a fost unul accelerat, lucrări precum cele de la autostrada Timişoara-Arad, care tocmai a fost livrată, centurile oraşelor Timişoara şi Ploieşti, iar acum autostrada Ploieşti-Bucureşti, care urmează să fie livrată, au dat încredere investitorilor din industrial. Un exemplu este compania Alinso, care a atras clienţi pentru West Park Ploieşti", a declarat, pentru Curierul Naţional, oficialul CBRE.
În ceea ce priveşte structura cererii, reprezentantul CBRE