Reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, consideră că alegerile care vor avea loc în acest an ar putea perturba \"într-o oarecare măsură procesul de reformă şi ar putea crea un anumit efect de incertitudine\", spun aceştia într-un mesaj referitor la perspectiva anului 2012. Pe termen lung, însă, alegerile din 2012 vor contribui la consolidarea democraţiei, adaugă aceştia.
Potrivit lui Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, şi lui Greg Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton Investment Management Limited Bucharest şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, România a luat deja "medicamentul amar " aplicat de FMI şi este, din acest motiv, bine poziţionată pentru accelerarea creşterii economice în anii următori.
Ei mai susţin că 2012 poate fi un an dificil, din cauza problemelor din zona euro, dar, odată ce aceste probleme se ameliorează, economia României ar putea fi prima care iese din criza europeană cu o creştere economică puternică. Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană sunt încă nevoite să aplice măsurile dificile pe care România le-a luat deja.
Acest aspect a fost deja recunoscut de agenţiile de rating, Fitch promovând anul trecut România de la BB+ la BBB-, în timp ce multe dintre ţările Uniunii Europene au fost retrogradate puternic. Se observă, de asemenea, o apreciere a situaţiei financiare solide a României pe piaţa de credit default swaps (CDS), unde cotaţia României era, la 31 ianuarie 2012, de 396,1, faţă de 344,4 pentru Bulgaria, 586,8 pentru Ungaria, 828,6 pentru Ucraina dar şi 6.060,7 pentru Grecia şi 413,8 pentru Italia.
Pe ce s-ar baza creşterea PIB
Potrivit reprezentanţilor Franklin Templeton, factorii care pot determina creşterea PIB-ului în 2012 ar fi vânzările cu amănuntul (se află momentan la un