Consumul de gaze a atins un nivel record, din cauza gerului, iar importurile s-au triplat, fapt ce va conduce la scumpirea energiei termice.
In ultimele doua zile s-au inregistrat temperaturi extrem de mici, ceea ce a determinat autoritatile sa ia masuri drastice.
Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod portocaliu de ger, valabila pana vineri, pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea, deoarece temperaturile minime vor fi, in general, intre - 27 si - 17 grade.
"Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, in ultimele zile, consumul zilnic a crescut la 22 milioane m3, fata de un nivel de 17 milioane m3, care este atins in mod normal in aceasta perioada a anului. Astfel, avansul a fost de 30%", au declarat oficialii GDF Suez, pentru Ziare.com.
De asemenea, importurile zilnice de gaze naturale au crescut, in medie, in perioada 23-31 ianuarie, de la 3 milioane m3, la 11 milioane m3, cifra care reprezinta peste 60% din totalul cantitatilor zilnice de gaze importate la nivel national, conform companiei citate.
Pentru ca sa fie acoperit necesarul de energie termica al populatiei, cantitatile zilnice de gaze naturale preluate din import au fost triplate.
Astfel, cantitatea inmagazinata a fost de 8,93 TWh, fata de 8,46 TWh, cat este nivelul normal.
Insa toate aceste masuri de urgenta vor afecta populatia, pretul gazului urmand sa creasca in perioada urmatoare.
"Orice val de frig presupune o crestere a consumului si, implicit, a valorii facturilor la incalzire", au precizat oficialii GDF Suez.
In schimb, proprietarii de centrale termice vor suporta costuri mai mici decat cei bransati la un sistem centralizat.
"Intr-un fel, efectele temperaturilor scazute sunt aceleasi si la centrale, ca in cazul apartamentelor bransate la sistem