Cercetătorii americani care au studiat craniul fosilizat al unei reptile gigantice, aflat într-un muzeu din Canada, spun că animalul de 10 metri lungime ar fi strămoşul crocodililor de astăzi din Africa, notează site-ul canarias7.es.
Profesorul Casey Holiday, de la Universitatea din Missouri, a analizat craniul reptilei şi a stabilit că vechimea acesteia este de aproximativ 95 de milioane de ani. El estimează că reptila, botezată "Shieldcroc" (crocodilul cu scut), avea un cap lung de 1,52 metri şi un corp de 9,14 metri.
"Strămoşii crocodililor erau mult mai diversificaţi decât se credea până în prezent", a explicat Holiday, după ce a analizat craniul, descoperit în urmă cu mai mulţi ani în Maroc şi expus la un muzeu din Ontario, fără să se ştie despre ce animal e vorba.
Analizând urmele lăsate de vasele de sânge în craniul reptilei, cercetătorii au stabilit că aceasta era dotată cu un fel de "scut" pe cap, element nemaiîntâlnit până acum la această specie.
Profesorul Holiday crede că "scutul" ajuta la atragerea femelelor şi alungarea duşmanilor, dar putea avea un rol şi în reglarea temperaturii interne a animalelor.
Canarias7.es scrie că Shieldcroc este ultimul exemplar dintre speciile de crocodili din era cretacică (acum aproximativ 100 de milioane de ani).
Deşi perioada în care trăia Shieldcroc era cunoscută drept "era dinozaurilor", Holiday spune că strămoşul crocodililor nu concura cu aceste reptile gigantice. Cel mai probabil, "crocodilul cu scut" petrecea mult timp în apă şi se hrănea cu peşti, spune profesorul.
Cercetătorii americani susţin că descoperirea lui Shieldcroc îi va ajuta să înţeleagă mai bine evoluţia crocodililor şi în care aceştia s-au adaptat la mediu.
Cercetătorii americani care au studiat craniul fosilizat al unei reptile gigantice, aflat într-un muzeu din Canada, spun că animalul de 10 metri