Şefii de state şi de guverne din 25 de state ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au aprobat la Bruxelles un tratat bugetar prin care se consfinţeşte o disciplină fiscală mai strictă în blocul comunitar, înţelegere considerată de participanţii la summit ca un pas important înspre o uniune monetară mai strânsă. Acordul este văzut în Marea Britanie, unul dintre statele care nu l-au acceptat, ca fiind o victorie a Germaniei în campania de a-şi impune condiţiile pentru salvarea zonei euro şi ca un pact al austerităţii de presa franceză, Franţa fiind unul dintre aliaţii tradiţionali ai Berlinului.
Acordul, denumit "Tratatul pentru Stabilitate, Coordonare şi Guvernanţă", stabileşte că bugetele naţionale trebuie să fie echilibrate sau pe surplus, criteriu care va fi respectat dacă deficitul bugetar structural nu depăşeşte 0,5% din Produsul Intern Brut nominal. Această regulă trebuie inclusă în termen de un an de la intrarea în vigoare a tratatului în constituţiile sau legislaţiile echivelante ale statelor membre, se arată într-un comunicat emis de Consiliul European.
În cazul în care statele care au adoptat tratatul nu respectă "regula de aur" - prevedere asupra căreia Germania a insistat puternic, se vor declanşa mecanisme de corecţie. Acest mecanism va fi definit de fiecare stat în parte cu respectarea unor principii stabilite de Comisia Europeană.
Curtea Europeană de Justiţie va avea puterea, conform tratatului, să verifice modul în care statele includ în legislaţia naţională regula bugetului echilibrat. Deciziile instanţei sunt obligatorii şi nerespectarea lor ar putea atrage amenzi de până la 0,1% din PIB, fondurile fiind plătite Mecanismului European de Stabilitate, pentru statele din zona euro, şi la bugetul UE de statele care nu au adoptat încă euro. Pentru Italia, de exemplu, o amendă nu va putea depăşi două miliarde de euro, note