Cateva sute de mineri au refuzat miercuri sa intre sau sa iasa din subteran, in semn de protest fata de conditiile in care sunt nevoiti sa munceasca si a salariilor mici.
Circa 300 de mineri de la mina Lonea au plecat in mars, pe jos inspre sediul Companiei Nationale a Huilei pentru a-si manifesta nemultumirile.
Minerii au rabufnit inca de marti seara, cand angajatii din schimbul III de la Exploatarea Miniera Vulcan au intrat cu intarziere in sut si au cerut explicatii conducerii minei.
O situatie similara a avut loc si la Mina Lonea, dar si la Paroseni.
In cele din urma, conflictul spontan s-a stins, dar in aceasta dimineata a fost reluat.
La Paroseni, aproximativ 40 de mineri care au lucrat in schimbul IV au iesit cu intarziere din subteran, in timp ce la Lonea schimbul I a refuzat sa intre la locurile de munca.
Mai mult, cei aproximativ 300 de mineri au pornit in mars inspre Petrosani, adica undeva la 9 kilometri acolo unde se afla sediul CNH.
Tiberiu Cozma, liderul de sindicat, spune ca oamenii sunt nemultumiti din cauza ca Ministerul Economiei nu respecta protocolul semnat in data de 17 ianuarie, dar nici hotararea de guvern 1225 care face referire la majorarea sporului de periculozitate, care se raporteaza la salariul minim pe economie si care a crescut de la 600 de lei la 700 de lei.
Pe de alta parte conducerea CNH sustine ca nu este in masura sa aplice aceasta majorare, pentru ca depinde de venituri, in conditiile in care subventia nu a fost inca acordata. CNH a intrat in cea de a 14-a luna de cand se descurca fara nici un leu ajutor de stat.
Din cele 7 mine existente in valea Jiului, trei au fost cuprinse intr-un program de inchidere, din cauza nerentabilitatii lor, iar pentru ele sumele trebuiau sa vina de la bugetul de stat.
Numai ca, cel