Ministrul iranian al petrolului a declarat ca exporturile catre "unele state" vor fi oprite inainte de intrarea in vigoare a embargoului impus de SUA, pe care l-a adoptat si UE.
"Iranul are in continuare o piata pentru exporturile sale de petrol chiar si cu sistarea livrarilor catre statele europene. Nu vom avea o problema in acest sens"", a explicat ministrul iranian, citat de CNN.
Sistarea exporturilor catre statele europene le anuleaza acestora posibilitatea de a identifica in timp util surse alternative la petrolul iranian, afectand totodata tarile mai slabe economic din sudul Europei.
Uniunea Europeana a aprobat impunerea unui embargo asurpra petrolului iranian, insa implementarea acestor restrictii ar trebui sa inceapa de la 1 iulie. Amanarea cu cateva luni a implementarii embargoului avea drept scop identificarea unor furnizori energetici alternativi, mai ales pentru state precum Grecia, Spania sau Italia. Oferte alternative vin din partea Arabiei Saudite, Rusiei sau Irakului.
Desi parlamentul iranian nu a votat inca sistarea livrarilor, pretul petrolului pe bursele de marfuri a inceput deja sa creasca, anuntand iminenta unei posibile crize energetice in Europa.
Uniunea Europeana a importat, in medie, 600.000 de barili de petrol pe zi din Iran, anul trecut, ceea ce reprezinta 20 de procente din oferta totala a acestei tari. Totusi, China este principalul cumparator al petrolului iranian, importand 500.000 de barili, zilnic.
Ministrul iranian al petrolului a declarat ca exporturile catre "unele state" vor fi oprite inainte de intrarea in vigoare a embargoului impus de SUA, pe care l-a adoptat si UE.
"Iranul are in continuare o piata pentru exporturile sale de petrol chiar si cu sistarea livrarilor catre statele europene. Nu vom avea o problema in acest sens"", a explicat m