Şcolarii s-ar putea bucura de o vacanţă de iarnă prelungită până la 1 februarie, dacă se va aproba propunerea făcută de vicepreşedintele PDL, senatorul Mihaela Popa. Pe de altă parte, părinţii şi experţii în educaţie spun că măsura nu este necesară şi că deciziile ar trebuie luate local, de inspectoratele şcolare.
Propunerea de prelungire a vacanţei de iarnă în detrimentul celei de vară urmează să fie supusă dezbaterii publice, în urma căreia se va stabili dacă măsura este oportună sau nu. Iniţiatoarea propunerii a motivat că mulţi elevi de la ţară sunt nevoiţi să meargă kilometri întregi pe jos, prin zăpadă, pentru a ajunge la şcoală. În unele situaţii, clasele nu sunt încălzite, iar copii sunt nevoiţi să înveţe în frig, ceea ce are efecte negative asupra sănătăţii lor.
"Trei luni pentru vacanţa de vară e prea mult. În niciun stat european nu se întâmplă aşa. Copiii pierd din cunoştinţele acumulate în timpul anului. Sistemul s-a opus până acum. În cele din urmă, vacanţa de iarnă s-a prelungit cu o săptămână, dar consider că tot e puţin", a mai explicat Mihaela Popa. Senatorul PDL a mai spus că, dacă propunerea sa s-ar aproba, administraţiile locale ar face economii la facturile de energie şi căldură.
Ea a spus că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţi ai părinţilor şi că majoritatea au fost de acord cu propunerea sa.
Ministerul va analiza
Propunerea nu a fost deocamdată analizată de cei de la Ministerul Educaţiei. "Structura anului şcolar e deja modificată, elevii au primit o săptămână în plus la vacanţa de iarnă de anul acesta. Urmează să vedem în ce măsură propunerea de a se prelungi până la 1 februarie este utilă şi se va aplica. Impresia mea, la prima vedere, este că măsura ar fi utilă pe o vreme ca aceasta, când iarna este foarte friguroasă", a declarat Tudorel Urian, consilierul ministerului Daniel Funeriu.