Sătulul nu crede flămândului, zice un proverb românesc. Dar liderul UDMR Bihor îl contrazice. Nu neapărat pentru că e ungur, ci fiindcă nici el n-a fost dintotdeauna "sătul".
Fost preşedinte al Consiliului Judeţean, vicele Alexandru Kiss a revenit în prim-plan cu o idee pe cât de neaşteptată, pe atât de dorită de către cei care ar beneficia de ea: funcţionarii publici care până la "criză" au primit sporuri salariale să nu mai înapoieze sumele pe care Curtea de Conturi le-a declarat nelegale în ultimii doi ani.
Kiss l-a însărcinat pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, să susţină proiectul în faţa partenerilor de guvernare, în primul rând a PDL-iştilor, şi - la fel de surprinzător - şi-a găsit un aliat în actualul şef al CJ, Radu Ţîrle, care i-a şi scris premierului cerând o amnistie pentru angajaţii instituţiei, motivând că Guvernul i-a adus la sapă de lemn.
Din epoca de aur...
La începutul lui 2008, când criza parcă nu exista nici în dicţionar, conducerea şi angajaţii Consiliului Judeţean încheiau negocierea unui nou acord colectiv de muncă pentru funcţionarii publici, respectiv a unui nou contract colectiv de muncă pentru aşa-numitul personal contractual, valabile până în februarie 2012. Pentru că salariile erau în medie de circa 900 de lei, ambele părţi s-au gândit cum să le suplimenteze. Soluţia a venit de la conducerea instituţiei, care a propus acordarea unor drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă (de circa 400 lei lunar), plus a unui spor de dispozitiv (25% din salariul de bază al fiecărui angajat). Fiecare supliment putea fi justificat legal, primul prin munca în condiţii de stres, iar al doilea prin faptul că funcţionarii răspund solicitării şefilor la orice oră ar fi chemaţi după program.
Ambele găselniţe erau permise de legislaţie, astfel încât sumele acordate suplimentar dublau, practic, veniturile sa