Deşi nu a figurat pe agenda oficială a summitului UE de la Bruxelles, problema Greciei, stat aflat în pragul falimentului, a inflamat din nou discuţiile, în centrul criticilor întrând Germania, ţară care a propus ca statul elen să fie pus sub tutela bugetară a UE.
Unul dintre cei mai vocali critici ai ideii a fost preşedintele francez Nicolas Sarkozy, partenerul tradiţional al cancelarului Angela Merkel în luarea deciziilor privind drumul pe care se angajează zona euro.
"Procesul de recuperare din Grecia nu pate fi dus la capăt decât de greci, democratic. Nu se poate pune problema ca vreun stat să se afle sub tutelă", a declarat Sarkozy la finalul summitului, adăugând că această măsură nu ar fi "deloc rezonabilă, democratică sau eficientă", scrie Financial Times. Şeful statului francez a asigurat că şi Merkel este de acord cu el. Plasarea sub tutelă bugetară a Greciei "nu a fost o poziţie apărată de cancelar", a afirmat Sarkozy. Totuşi, Merkel a atenţionat că apreciază în continuare că Grecia are nevoie de monitorizare strictă pentru a se asigura că respectă obiectivele stabilite în acordurile de bailout, iar eşecurile repetate ale Atenei de a im-plementa reformele convenite sunt un garant al unor intervenţii mai intense.
"Grecia este un caz special. Tre-buie să implementeze programele în totalitate", a spus cancelarul german.
Propunerea controversată vine din partea ministrului german de finanţe Wolfgang Schauble şi a fost prezentată pentru discuţii în cadrul unui forum al înalţilor funcţionari ai statelor zonei euro. Această propunere cere ca un comisar - cuvânt cu conotaţii istorice pentru Germania, să fie desemnat special pentru a supraveghea politica guvernului grec. Comisarul ar avea drept de veto asupra deciziilor bugetare dacă acestea nu sunt conforme cu angajamentele ţării în faţa creditorilor. Propunerea prevede, de