Piaţa spaţiilor comerciale în România a cunoscut în semestrul doi al anului 2011 cel mai înalt nivel din anul 2008 încoace. Dacă în anul 2008 au fost inauguraţi circa 435.000 de metri pătraţi de spaţii noi, în a doua jumătate a lui 2011 au fost livraţi aproximativ 230.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne, se arată în Raportul despre piaţa spaţiilor comerciale în România în S2 2011 al CBRE România.
"Tendinţa din 2011 a marilor jucători din retailul global de a se extinde va continua să se menţină cel puţin pe următorul an. Branduri internaţionale au intrat pe piaţa românească anul trecut şi aşteptăm alte nume mari, la nivel global, să îşi dezvolte subsidiare locale în ţara noastră în acest an, potrivit anunţurilor oficiale ale acestor companii. Consecinţa este că dezvoltatorii imobiliari de spaţii comerciale prime vor încerca să satisfacă această nevoie în oraşele cu populaţie numeroasă din România. Dar marea surpriză pe care raportul realizat de CBRE o aduce este că, în pofida crizei economice pe care majoritatea companiilor o simt, piaţa imobiliară a spaţiilor comerciale a cunoscut, în a doua jumătate a anului 2011, cea mai mare creştere din 2008, ultima perioadă de boom economic în România", a declarat, în comunicat, Răzvan Iorgu, director general CBRE.
Constanţa (Maritimo Center), Arad (Galleria), Oradea (Oradea Shopping City) şi Craiova (Electroputere Parc) sunt oraşele unde s-au livrat cele mai multe spaţii comerciale în S2 2011, tendinţa pentru 2012 şi 2013 fiind de creştere a stocului de spaţii comerciale în oraşe cu peste 180.000 de locuitori, potrivit raportului citat.
Retailerii internaţionali au continuat expansiunea atât în Bucureşti, cât şi în provincie. Cei mai activi au fost comercianţii din industria textilă precum H&M, mărcile Inditex, C&A sau New Yorker, precum şi cei din sectorul alimentar, între care Mega Image, P