A avut răbdarea necesară pentru a ajunge într-o finală de turneu de Mare Şlem şi pentru a o cîştiga. Horia Tecău se descrie însă drept un tip nerăbdător.
Viaţa lui Horia Tecău se consumă între zboruri, turnee, interviuri, repaus. Sînt momentele în care jucătorul de 27 de ani e mai puţin jucător şi e mai mult om. Cu pasiuni, cu defecte, cu zîmbete pe care le ţine doar pentru el. Tecău, care a cucerit duminică titlul de campion la Australian Open, la dublu mixt, alături de americanca Bethanie Mattek-Sands, are nuanţe şi forme care nu se văd pe terenul de tenis.
Spre exemplu, românul a recunoscut mai demult că îi place foarte mult oceanul. E drept că s-a născut la munte, la Braşov, dar de crescut a crescut la mare, la Constanţa. Îi place să înoate şi să facă surfing, şi are ocazia să se desfăşoare mai ales cînd ajunge la turneele de la Miami sau Acapulco. Nu, nu este mare surfer, atacă valurile mici timid, e loc de îmbunătăţiri. Pe cît de mult îi place apa, pe atît de mult nu s-ar juca însă cu aerul. Îi e teamă puţin de înălţime, de aceea bungee jumping-ul nu face parte din agenda lui. Dacă ar alege alte meleaguri în care să trăiască în afară de România, acelea ar fi Statele Unite. Acasă, la Constanţa, are un frate mai mare, Andrei.
Sampras, Pavel, Federer
Dintre tenismenii care i-au umplut copilăria Horia Tecău îi aşază la egalitate pe îndepărtatul Pete Sampras şi pe concitadinul Andrei Pavel. Din circuit, este prieten cu Marcos Baghdatis şi Dudi Sela. Din afara tenisului i-ar plăcea să-l întîlnească pe fostul uriaş al baschetului Michael Jordan.
Cu viaţa lui personală este discret. Dezvăluie doar că ar ieşi mai mult dacă ar avea vacanţe mai lungi. Nu-şi permite să irosească nopţi, e sacrificiul lui pe care l-a acceptat. Dacă ar putea, ar lua cîte ceva de la alţii, măcar cu împrumut. Reverul lui Pavel, serviciul lui Roddick, voleul lui Ra