Mandatarul comercial, oglinda in afaceri a mandantului
Actele comerciale sunt semnate mai bine de catre un mandatar iscusit, care protejeaza interesele beneficiarului atunci cand cel din urma este prea ocupat sa parafeze in nume propriu o afacere
Domeniul afacerilor are o dinamica incredibila: semnaturi, contracte, clauze, mandanti si mandatari, procese si castiguri, in general tot soiul de activitati menite sa genereze suite de business-uri mai mult sau mai putin profitabile.
O categorie aparte din meniul de contracte este reprezentata de contractul de mandat comercial, un act care precizeaza clar cine pe cine reprezinta si care este scopul delegarii. Astfel, o persoana fizica sau o firma pot imputernici un delegat sa aiba drept de semnatura si sa-i reprezinte in diferite actiuni juridice axate pe segmentul comercial. Bineinteles, favorurile de acest gen nu sunt cu titlu gratuit, ci recompensate prin diferite sume de bani, stabilite de parti, sau, in caz de neintelegeri, de o instanta judecatoreasca.
Mandatarul este mana dreapta a mandantului
Imediat cum a primit drept de semnatura din partea mandantului, mandatarul isi poate “face de cap” in diferitele actiuni juridice, bineinteles, cu acordul celui pe care il reprezinta.
Totusi, el poate lua decizii si de unul singur in cazul in care este in contratimp si nu reuseste sa obtina instructiuni din partea mandantului, care oricum crede orbeste in el din moment ce i-a cedat dreptul de semnatura. Imputernicirea mandatarului isi are si ea trasate limitele ei, drepturile stipulate in contract fiind in consonanta cu demersurile necesare atingerii scopului final, astfel ca traiectoria mandatarului este una bine definita.
Mandatarul trebuie sa vegheze constant la bunul mers al activitatii intreprinse, in caz de stricaciuni sau probleme fiind singurul care raspunde de preju